De huidige situatie

 

Zimbabwe, een prachtig land met gemoedelijke, vriendelijke inwoners maar geteisterd door pure armoede. Een werkloosheid van boven de 90%, voedseltekorten door 10 jaar extreme droogte maken het leven voor mensen hier verre van gemakkelijk. Vooral in de 'rural areas' is de armoede pijnlijk zichtbaar. Geen elektriciteit, geen water, kinderen die niet naar school kunnen omdat de ouders het niet kunnen betalen en een maaltijd bestaande uit enkel maispap met alleen op een hele goede dag een stukje kip erbij.

Ook dit jaar dreigen oogsten te mislukken. Ditmaal door een overvloed aan regen welke de gewassen doet verdrinken. Alleen extra bemesten kan het verlies tegengaan, echter door een tekort aan goede bemesting en de daardoor hoge prijzen is dit niet weggelegd voor de gewone man.

 

Maar Zimbabwe biedt ook mogelijkheden. Deze mogelijkheden in combinatie met het kansen willen creëren voor de plaatselijke bevolking hebben ons doen besluiten hier te blijven en projecten op te starten. Wij zijn neergestreken in Breaside, een klein dorpje waar 60 families wonen, op zo'n 15km afstand van Chinhoyi. De projecten die wij starten moeten voldoen aan 3 hoofdwaarden; werkgelegenheid creëren binnen deze gemeenschap + voedsel genereren + structurele verbetering geven op lange termijn.

Vervolgens wordt de winst uit de projecten geïnvesteerd in;

 • Opzetten nieuwe projecten -  creëren van meer werkgelegenheid
 • Educatie, educatie en nog 'ns educatie vooral gericht op jongeren;  
  • sponsoring basisonderwijs - onderwijs voor ieder kind
  • trainingen kleinschalige landbouw en veeteelt
  • hoe om te gaan met geld
  • sexuele voorlichting (Zimbabwe kent 4 miljoen HIV besmettingen op een bevolking van 12 miljoen. Nog altijd gaan er te veel fabels de ronde over deze ziekte en andere soa's)
 • schoon water en sanitaire voorzieningen - door het gebrek hieraan zijn er met enige regelmaat uitbraken van tyfus en cholera